Svenskarna i Guca, SVT-dokumentär om Süperstar

Följ med Süperstar Orkestar till Guca i Serbien, balkanmusikens Mecka. Se dokumentären i tre delar om vår senaste resa till den härliga Guca-festivalen, och om romsk blåsorkestermusik på Balkan - det som med ett ord brukar kallas trubaci. Festivalen i Guca är årets hetaste händelse för alla som älskar Balkanbrass - och vem gör inte det. Den glada blåsmusiken från regionen i Sydöstra Europa har blivit otroligt populär även här uppe i Norden.

Svenskarna i Guca

Süperstar Orkestar åkte ner till Guca i början av augusti 2015 tillsammans med Jovan Radomir och ett dokumentär-team från SVT. Vi inledde med en intensiv dag i Belgrad, Serbiens huvudstad. Sedan var det dags för festivalen i Guca och några riktigt heta dagar. Fulla av möten, musicerande, god mat, hård kamp, roliga kulturkrockar och massor av glädje. Festivalen kryllade av fantastiska band och musiker och vi gjorde en hel del nya bekantskaper - som vanligt när vi är ute och reser.

Se dokumentären på SVT

Under hösten 2023 och början av 2024 visas serien igen på SVT.
Se hela serien på SVT-Play!

Hur dokumentären om Guca blev till

Det hela började på en middag, när Göran från Süperstar Orkestar råkade sitta bredvid Jovan Radomir från SVT, och den briljanta idén att göra en film med bandet kläcktes. Helst skulle dokumentären förstås spelas in på Balkan, eftersom Jovan visste att Süperstar gillar att åka dit och spela på plats, så att säga. Därmed var bollen i rullning och efter en tid av planering, möten, kontakter med olika redaktioner m m kom vi fram till att det bästa skulle vara att göra filmen ihop med den romska redaktionen, eftersom de mest framträdande musikerna i den här genren är romer. Med på resan till Guca hade vi förutom Jovan Radomir även producenten Wanda Benjelloul, fotografen Ellinor Hallin, ljudteknikern Jonas Wikstrand och vår gamle vän, insidern, fixaren, musikern m m, Mendo Selman. Vi har sett fram emot detta länge och nu har idén blivit verklighet. Vi har sett dokumentären Svenskarna i Guca under en förhandsvisning och känner oss riktigt stolta och nöjda med att vara med i den här serien.